top of page
Wie geven er vorm aan de
Taskforce Arbeid?
Marcel Oosterveer
Voormalig wethouder financiën en bedrijfsvoering gemeente Eindhoven. Nu VNG ambassadeur van het aanjaagteam “digitale toegankelijkheid voor mensen met een beperking”. Marcel is op latere leeftijd zeer slechtziend geworden tijdens zijn wethouderschap in Eindhoven. Sinds 1 december 2022 is Marcel burgemeester van de gemeente Waalre.
Tjidde Bos
Sociaal-consulent en lid van de OR gemeente Groningen. Tjidde is op latere leeftijd zeer slechtziend geworden tijdens het uitoefen van zijn toenmalige functie als teamleider bij de gemeente Groningen.
Bram Schultinge
Jurist en beleidsmedewerker Provincie Drenthe team Energie. Bram is op zesjarige leeftijd volledig blind geworden.
Gabrie Schoen
Zelfstandig HR-Adviseur werkt o.a. voor Visio Zicht op Werk. Zij begeleidt vanuit de functie adviseur arbeid Marcel, Tjidde en Bram afzonderlijk in gespecialiseerde coaching trajecten voor werknemers met een visuele beperking.
Achtergrond
In het voorjaar van 2022 ontstond het idee om onze krachten te bundelen vanuit een positief perspectief namelijk: ”Wat kan wel”! Marcel, Tjidde en Bram zijn stuk voor stuk mooie voorbeelden van mensen met een visuele beperking die in een volwaardige baan deelnemen aan het arbeidsproces. Toch is het percentage van mensen met een visuele beperking die volwaardig op hun eigen niveau deelnemen op de arbeidsmarkt erg laag. Dit houdt in dat er nog een groot arbeidspotentieel niet benut wordt. Dat valt niet te rijmen met de enorme krapte op de huidige arbeidsmarkt in alle sectoren.
Op basis van een onderzoek (2020) van Nivel, in opdracht van de Commissie voor de Rechten van de Mens wordt aangetoond dat er een relatief laag percentage van mensen met een visuele beperking volwaardig deelnemen aan het arbeidsproces. Het gaat om 29% t.o.v. 84% van de totale beroepsbevolking. In “Het werkt anders”, een handreiking om de arbeidsparticipatie van mensen met een visuele of auditieve beperking te bevorderen worden acht knelpunten benoemd en zes aanbevelingen gedaan.
Bij navraag bij de onderzoekers van Nivel en bij de Commissie voor de Rechten van de Mens bleek dat tot dusver geen zichtbare opvolging is gegeven aan deze aanbevelingen. In contact met ambtenaren van de ministeries SZW en VWS bleek dat er wel gewerkt wordt aan het inrichten van een centraal aanmeldpunt waar mensen met een visuele beperking hun informatie kunnen halen. Ook start er een project specifiek gericht op arbeidsparticipatie van mensen met een visuele beperking in een specifiek deel van de arbeidsmarkt: in de ICT sector. Dit gaat echter om een zeer kleine groep. Hoewel er enige opvolging wordt gegeven aan de uitkomsten van het rapport lijkt van een structurele brede aanpak geen sprake.
In de huidige situatie met een tekort aan goed gekwalificeerd personeel is het lastig uit te leggen dat er nauwelijks wordt gekeken naar een brede groep van mensen met een visuele beperking. Het gevolg hiervan is dat een goed arbeidspotentieel over het hoofd wordt gezien met alle consequenties van dien. Enerzijds kunnen bedrijven gebruik maken van dit potentieel maar ook voor mensen met een visuele beperking is op het eigen niveau volwaardig bijdragen aan de maatschappij cruciaal.
In Nederland zijn er twee organisaties die deze specifieke doelgroep de juiste specialistische begeleiding naar werk kunnen bieden. Werkpad van Bartimeüs en Visio Zicht op Werk (onderdeel van Koninklijke Visio). Er zijn praktische oplossingen beschikbaar om toe te passen en/of verder uit te werken om via hen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt bij elkaar te brengen.
bottom of page